Høytrykksprosessering - ett nytt industrieventyr i Rogaland?

Kan forskning og innovasjonsprosjektene som har pågått i NCE Culinology resultere i nok ett nytt stort industrielt samarbeid? Det var tema på Skurve i dag.

img_20170421_115518725_burst000_cover_top1.jpgHøytrykksprosessering er en konserveringsmetode med mange viktige fordeler. De viktigste er at holdbarheten blir kraftig forbedret, alle næringsstoffene beholdes, smaken opprettholdes (for eksempel på juice) og konsistensen blir bedre (mørere kjøtt for eksempel). Vi snakker om et anlegg som utvikler hele 4000 atmosfærer, et trykk som hemmer vekst av bakterier samtidig som det ivaretar viktige råvareegenskaper.

Flere industriaktører ser på muligheten til å etablere Norges første høytrykksanlegg i Rogaland. Dette vil ha stor betydning for alle råvareprodusenter og hele verdikjeden for mat for øvrig. I Europa er det stor utvikling på dette området, og flere norske produsenter sender allerede råvarer ut av Norge for høytrykksprosessering. Hvis alt nå går etter planen, kan vi snart gjøre dette selv.

Jæren er Norges viktigste produsent av matvarer og er derfor et naturlig etableringssted for anlegget. 

Del
Powered by